STM Finland - Tulevaisuuden koneenrakentaja

Blogi

Etu Tunnetut tuotteet ja hyvä saatavuus
Etu Selkeä tuoteportfolio
Etu Laaja osaaminen
Etu Nopeat toimitusajat

Ukkonen voi tehdä taajuusmuuttajille hallaa − ota STM:n palvelunumero talteen!

Kesäaikaan ukkonen on Suomessa melko yleinen luonnonilmiö. Ukkosen aiheuttamat ongelmat ovat yleisempiä haja-asutusalueen ilmakaapeloidussa verkossa kuin maakaapeloidussa taajamaverkossa. Ukkonen aiheuttaa ongelmia myös taajuusmuuttajille kahdella tapaa: ylijännitteiden tai lyhytaikaisten jännitekatkojen seurauksena. 

Ukkonen

Ylijännitteet tai lyhytaikaiset jännitekatkot

Taajuusmuuttajan elektroniikalle vaarallisempi ilmiö ovat ukkosen aiheuttamat ylijännitteet. Ylijännite voi tulla laitteeseen syöttökaapelia tai muita laitteeseen yhdistettyjä kaapeleita pitkin. Taajuusmuuttajia ei pääsääntöisesti voi erottaa verkosta ukonilman ajaksi, mutta asianmukaisella ylijännitesuojauksella vaurioita voidaan pienentää tai estää.
 
Toinen mahdollinen, tosin vähemmän haitallinen, ilmiö itse laitteelle ovat ukkosen aiheuttamat lyhytaikaiset jännitekatkot. Taajuusmuuttaja saattaa alijännitetilanteessa mennä häiriötilaan, joka vaatii häiriön kuittaamisen. Taajuusmuuttajissa (VACON & VLT) on ominaisuutena automaattinen viankuittaus. 

Esimerkiksi miehittämättömillä pumppaamoilla, jotka saattavat olla pitkienkin matkojen päässä, automaattinen viankuittaus alijänniteviassa voi olla hyvinkin varteenotettava ominaisuus. Näin vältytään parhaimmillaan huoltohenkilöstön ”turhalta” viankuittauskeikalta esim. 10 kilometrin päässä olevalle miehittämättömälle pumppaamolle. Tehdasasetuksena automaattinen viankuittaus on pois päältä, joten se tulee aktivoida harkiten. Kaikissa sovelluksissa automatiikkaa ei voida turvallisuussyistä käyttää.

Taajuusmuuttajat voivat kärsiä ukkosista.

Myös hellekelit voivat aiheuttaa ongelmia

Myös kesän lämpötilat saattavat aiheuttaa ongelmia, jos taajuusmuuttajan lämpötila pääsee kohoamaan liikaa ympäristön korkean lämpötilan takia. Taajuusmuuttajien sijoituspaikalla ja ympäristön lämpötilahallinnalla on oleellinen rooli käyttövarmuuden ylläpidossa. Taajuusmuuttaja suojaa itse itsensä ylilämmöltä, mutta eteen saattaa tulla odottamattomia ja ei toivottuja käyttökatkoksia. Vaikkei taajuusmuuttaja menisikään ylilämpöhäiriölle, niin normaalia kuumempi käyttölämpötila voi lyhentää laitteen elinikää.
 
Jos jotain ei toivottua pääsee tapahtumaan, asiakkaan on hyvä muistaa: STM Finland Oy palvelee myös läpi kesän 24/7-palvelunumeron kautta (p. 010 425 6800). Meillä on koko kesän ajan riittävä miehitys sekä hyvin laaja varastovalikoima niin taajuusmuuttajia kuin moottoreita ja vaihteitakin.

 

Danfoss VLT VAGON GSM ABB

S.T.M Finland Oy

Ennekuja 4
02270 ESPOO

010 425 6800
stm@stmfinland.fi

Verkkokauppa

Taajuusmuuttajat
Moottorit
Toimitusehdot

Verkkokaupan tunnuksia voit tiedustella ottamalla yhteyttä Mikko Valtoseen: 040 185 2570 tai mikko.valtonen@stmfinland.fi

Copyright © 2024 S.T.M. Finland